As bestemming

In de late bronstijd  (1300 tot 950 v.Chr) werd de as na een crematie bewaard in een urn, een pot met een deksel, die begraven werd in een urnenveld. Tegenwoordig wordt de as na de crematie eveneens bewaard in een urn waarna de nabestaanden de uiteindelijke asbestemming bepalen. De urn wordt thuis bewaard of bijgezet in een urnentuin, urnengraf of urnenmuur, een columbarium, van een begraafplaats. Of men besluit om de as uit te strooien.

Daarnaast zijn er speciale herinneringssieraden en -objecten. Bijvoorbeeld een sieraad met daarin een vingerafdruk van de overledene. Of een as-sieraad of object van glas waarin een kleine hoeveelheid van de as is verwerkt.

Het crematorium is wettelijk verplicht de as van een overledene minimaal 1 maand in een asbus te bewaren. Daarna mag de as worden opgehaald. In de meeste gevallen wordt de asbus persoonlijk door Martha van Hedel of Dyonne Mutsaers bij de nabestaande(n) thuis bezorgd.

As bewaren

De as wordt bewaard in een urn. Soms besluit men om een kleine hoeveelheid te laten verwerken in een as-sieraad.
Een urn kan thuis worden bewaard, worden bijgezet in een urnenmuur op een begraafplaats of worden begraven in een familiegraf of op een natuurbegraafplaats. Veel begraafplaatsen beschikken over een columbarium, een muur met nissen waarin urnen geplaatst kunnen worden. Meestal voor de duur van 5 jaar.

bewaren

Begraafplaats Oude Baan, Rosmalen

Een idee van de mogelijkheden

De vermelde prijzen zijn bedoeld om u een indicatie te geven. Op verzoek wordt een actuele offerte overlegd.

Urnen uit de Iris-collectie van Martha van Hedel en Dyonne Mutsaers

P&T-_0004_DSC_2410 P&T-_0005_Background P&T-_0006_DSC_2408
P&T-_0007_DSC_2407 P&T-_0009_DSC_2405 P&T-_0010_DSC_2404
P&T-_0011_DSC_2403 P&T-_0012_DSC_2402 P&T-_0018_DSC_2392

Sierurnen zijn er tegenwoordig in veel soorten en maten. Van keramiek, marmer, graniet, glas, hout, metaal, etc. Er zijn mini-urnen verkrijgbaar voor het bewaren van een klein gedeelte van de as. Dit wordt wel gedaan als nabestaanden besluiten om de as uit te strooien en zelf nog wat as willen bewaren. Of als meerdere familieleden graag as willen hebben.

Martha van Hedel en Dyonne Mutsaers hebben fraaie serie urnen in verschillende vormen, formaten, kleuren laten maken bij een keramisch atelier. De prijzen van deze urnen variëren van 75 tot 700 euro. Zie bovenstaande  impressie van diverse modellen uit de Iris-urnencollectie.

Glaskunst

0

Glasblazerij Gilbert in Maarheeze verwerkt as in unieke glazen kunstobjecten als tastbare herinnering aan overledenen. Het proces begint met zand, kalk en soda die bij een temperatuur van 1300 graden Celsius versmelt tot een vloeibare massa. Gilbert Hockers haalt de vloeibare massa met een ijzeren pijp uit de oven en draait ermee tot het glas dik genoeg is. Dan wordt het door een zeer kleine hoeveelheid as gerold, die een fraai patroon aanneemt in het transparante object. Eventueel wordt aan de volgende laag een kleurstof toegevoegd. Met een tang buigt de glasblazer  het glas in de gewenste vorm, bijvoorbeeld een vogel, bol of knuffelsteen. Elk object is handgemaakt en uniek. Binnen twee tot vier weken nadat de opdracht is verstrekt wordt het object in een bewaarkoker bezorgd. Prijzen zijn afhankelijk van de wens en formaat van het object.

lr-DSC_0397 lr-DSC_0401

Asvlinders

vlinder1 vlinder2

Van rups naar vlinder, deze metamorfose wordt al sinds de oudheid vergeleken met de transformatie van het fysieke naar het spirituele. en staat symbool voor onsterfelijkheid en wedergeboorte.

Asvlinders zijn verkrijgbaar, in twee afmetingen en 6 kleurschakeringen.

Exclusieve glazen objecten

glasobject1 glasobject2

De glazen urnen worden eenmalig geblazen door een kunstenaar/glasblazer Michel van den Bosch en zijn stuk voor stuk uniek. Speciale aandacht is besteedt aan de wanddikte van de glazen urnen.

 http://boschglaskunst.nl/

 

Deens Design

jensen

Urn van Jacob Jensen, het designlabel uit Denemarken, uit de serie doodskisten en urnen met de naam ‘Diamant’, afgeleid van de facet geslepen kostbare edelsteen. Voor het ontwerp ‘Diamant ‘ontving de studio de prestigieuze designprijs de Red Dot Award.

Gedenksieraden

Er is een enorme collectie gedenksieraden waarin een kleine hoeveelheid as van een overledene verwerkt of bewaard kan worden. Van eenvoudig tot zeer exclusief.

Forever

forever

Goudsmeden  voegen een klein gedeelte van de as toe aan de kern van de diamant. Zo ontstaat een uniek sieraad, een liefdevolle herinnering, een symbool voor de aankomende generaties. Afbeelding: Silent Memories

Vingerafdruk 

impona

Sieraden waarin de vingerafdruk van de overledene wordt verwerkt. Afbeelding: Impona.

Met as een boom planten

Herinneringsbos

bos1 

 

 

 

 

 

Asbegraving met plaatsing van een boom is mogelijk in het Herinneringsbos op het prachtige landgoed Hees, iets ten westen van Soest.

De mogelijkheid wordt geboden om de as te verstrooien in het plantgat of rond de stam van een tijdens de plechtigheid aan te planten Herinneringsboom. Bij het planten is deze boom twee à drie meter hoog. U mag zelf, in overleg met de beheerder, een geschikte plek zoeken voor de Herinneringsboom.

Bios Urn

Een urn groeit uit tot een boom

De Bio-deco Urn is een volledig biologisch afbreekbare urn die uit twee bestaat. In het onderste deel van de urn wordt de as bewaard. Daarop komt het tweede deel dat gevuld is met voorbereide potgrond die voor en perfecte waterdoorlating zorgt waardoor de poreuze schijf op de bodem van het bovenste deel ervoor zorgt dat as wordt vermengd met de aarde. Bovenin zit het zaad van een esdoorn, beuk of gingko dat in de naam van een geliefde zal groeien. Bio-deco Urn zorgt ervoor dat leven na de dood doorgaat in de vorm van een boom.

De Bio-deco is 100% biologisch afbreekbaar en ontworpen met respect voor het milieu. De Bio-deco kan lang tevoren worden besteld, want er is geen uiterste houdbaarheidsdatum.

Levertijd: 5 – 10 werkdagen
Materiaal: Biologisch afbreekbaar
Kleur: Licht
Afmeting (hxbxd in cm): 33 cm – Ø 16 cm
Inhoud: 3 liter

Land
De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken over een strooiveld. De as mag ook verstrooid worden op een ander terrein met toestemming van de grondeigenaar. In eigen tuin is dus ook een mogelijkheid.

Zee
Diverse rederijen verzorgden as verstrooien op zee, al dan niet in het bijzijn van nabestaanden. Ook op binnenwateren, meren en rivieren, is het over het algemeen toegestaan om as te verstrooien.

Lucht
De meeste verstrooiingen vanuit een vliegtuig vinden plaats boven de zee. Soms is het mogelijk voor enkele nabestaanden om mee te vliegen. As kan ook in een heliumballon worden opgelaten of in een vuurpijl worden afgeschoten boven zee.

 

Ruimte

ruimte1

As verstrooiing per heliumballon op 25 kilometer hoogte in de stratosfeer is tegenwoordig ook mogelijk. Als alle voorbereidende handelingen zijn verricht, worden de ballonnen aan de nabestaanden overgedragen. Op een door de nabestaanden gekozen moment worden de ballonnen losgelaten en kunnen zij vredig opstijgen. De aanwezigen kunnen de ballonnen, onder de juiste weersomstandigheden, tot soms wel 30 minuten volgen. Door het loslaten van de ballon geeft u de as van uw dierbare letterlijk de vrijheid in de atmosfeer. De ballonnen die worden gebruikt zijn van hoogwaardig natuurlatex, een biologisch en snel afbreekbaar materiaal, dus niet schadelijk voor het milieu.