green-ivy-1385177-640x480

Duurzaam

Voor veel mensen is duurzaamheid een belangrijk thema. Zij kiezen met betrekking tot hun uitvaart bijvoorbeeld voor een biologisch afbreekbare kist of urn en een natuurbegraafplaats.

 • Uitvaartkisten
 • Zonder Kist
 • Bios Urn
 • Waterurnen en ecologische urnen
 • Herinneringsbos
 • Natuurbegraafplaatsen
 • Alternatieven voor de traditionele rouwauto
Uitvaartkisten

De bomen die gebruikt worden voor de houtproductie van uitvaartkisten worden na het kappen vervangen door nieuwe aanplant. De uitvaartkisten worden gemaakt door houtverwerkingsbedrijven in Europa. Hierdoor zijn de kisten betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig.  Het assortiment in ecologisch verantwoorde uitvaartkisten en opbaarplanken van FSC gecertificeerde kwaliteitshout wordt steeds groter. Door te kiezen voor FSC, draagt men bij aan de bescherming van bossen en aan een gezonde leefomgeving wereldwijd. Andere milieuvriendelijke uitvaartkisten zijn gemaakt van karton of wilgentenen die bekleed zijn met ongebleekt katoen.

Uitvaartkisten van ecologisch materiaal

 Ecovriendelijk Karton

Een milieuvriendelijke uitvaartkist is geschikt voor mensen die op een zo eenvoudig mogelijke wijze afscheid willen nemen van hun dierbare. De kist heeft een eenvoudige uitstraling en is vervaardigd van golfkarton en eventueel uit te voeren met of zonder handgrepen en bekleding. 
De kist is uitvoerig getest door TNO en geschikt voor zowel begraven als cremeren. Het draaggewicht van de kist is 110 kg, TNO getest tot 195 kg. Wel moet er in het geval van crematie rekening worden gehouden met het feit dat niet alle crematoria in Nederland “kartonnen” uitvaartkisten accepteren. Wij adviseren hier vooraf over te informeren bij het desbetreffende crematorium. 

kist_karton

 

 

wade1

 

Zonder kist

Sinds 1991 is het toegestaan om overledenen te begraven of cremeren zonder kist. Zeker bij natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats is het begraven zonder kist zeer wenselijk. Door gebruik te maken van verschillende natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde kan de overledene worden begraven in een lijkwade. Om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen kan gebruik worden gemaakt van een takken baar die is vervaardigd van wilgentenen of een draagbaar van bamboe. Zo zijn er voor het begraven zonder kist voldoende alternatieven beschikbaar, die het milieu en de natuur sparen.

zachtebaar

Zachte baar

Een zachte baar bestaat uit een opbaarplank die is gemaakt van ecologisch populieren multiplex. De overledene wordt toegedekt met een flanellen dekbed gevuld met stro. Aan de baar zitten stroken vilt bevestigd. Deze worden beurtelings over de overledene heengeslagen.

draagbaar3

Draagbaar

Voor het vervoeren van de overledene in een lijkwade is een draagbaar nodig. Informeer bij Martha van Hedel naar de mogelijkheden en voorwaarden, want (nog) niet alle begraafplaatsen en crematoria staan toe een overledene alleen in een lijkwade te begraven of te cremeren.

.
rubriek-zeeurnen
Ecologische urnen

Zee of waterurnen van Bideco zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar materiaal, dat kan papier, zand, zout of bijvoorbeeld gelatine zijn. Wanneer de urn in het water geplaatst wordt zal deze korte tijd blijven drijven, afhankelijk van het gewicht, materiaal en de weersomstandigheden, alvorens vredig naar de bodem te zinken waar de urn binnen korte tijd op natuurlijke wijze afbreekt. De Eco-Urnen van Bideco zijn honderd procent biologisch afbreekbaar. Wanneer de urn wordt bijgezet in de aarde zal deze, afhankelijk van de gekozen uitvoering en de omstandigheden in de grond, binnen enkele weken tot maanden op natuurlijke wijze afbreken. Zo wordt de as van uw dierbare op een milieuvriendelijke manier vrijgegeven aan de elementen.

Bios Urn

Een urn groeit uit tot een boom

De Bios Urn is een volledig biologisch afbreekbare urn die uit twee bestaat. In het onderste deel van de urn wordt de as bewaard. Daarop komt het tweede deel dat gevuld is met voorbereide potgrond die voor en perfecte waterdoorlating zorgt waardoor de poreuze schijf op de bodem van het bovenste deel ervoor zorgt dat as wordt vermengd met de aarde. Bovenin zit het zaad van een esdoorn, beuk of gingko dat in de naam van een geliefde zal groeien. Bios Urn zorgt ervoor dat leven na de dood doorgaat in de vorm van een boom. De Bios Urn is 100% biologisch afbreekbaar en ontworpen met respect voor het milieu. De Bios Urn kan lang tevoren worden besteld, want er is geen uiterste houdbaarheidsdatum.

Bis Urn

kastanjeboom

Boom planten

Remember in Green

Het Nederlandse bedrijf Ever Green kweekt een boom met speciale grond die vermengd wordt met de as van een overledene. De boom wordt dagelijks verzorgd tijdens de kweekperiode. De boom groeit op de voedingsstoffen in de as. Na 9 maanden heeft de boom alle voedingsstoffen gebruikt. De boom is nu klaar om op de definitieve plek geplant te worden. De herinneringsboom kan in eigen tuin geplant worden, maar ook in 350 natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Alternatieven voor de traditionele rouwauto
 • lopen
 • loopkoets
 • bakfiets
 • paarden en wagen
 • desnoods een (uitvaart)bus waarin iedereen wordt vervoerd

loopkoets

Loopkoets De loopkoets voor het vervoer van de overledene wordt tijdens een uitvaart door nabestaanden voortbewogen. Tijdens de tocht naar de laatste rustplaats kan men dicht bij de overledene blijven. Een waardige, stijlvolle laatste reis.

wagen

Paard & wagen Op bijzondere wijze naar de laatste rustplaats? De kist of mand kan op een authentieke Brabantse boerenkar door een Belgisch trekpaard naar het graf gereden worden.

bakfiets

Bakfiets Een alternatief voor een gemotoriseerde uitvaart. De rouwbakfiets maakt van een lopende of fietsende rouwstoet één geheel. De kist van de overledene past in de bak van deze uit 1964 stammende Gazelle bakfiets dankzij de scharnierende voorklep.

Natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar zelf een begraafplaats gekozen kan worden. Op de natuurbegraafplaats zijn geen grafafdekkingen toegestaan. Als markering van het graf is wel een eenvoudige houten boomschijf toegestaan.

De natuurbegraafplaats krijgt nooit een andere bestemming. De kosten voor een natuurgraf variëren en zijn afhankelijk van de begraafplaats, wel of geen grafrechten (10 jaar tot eeuwigdurend). Er zijn geen onderhoudskosten verbonden aan een natuurgraf.

natuur_hoevens1

Natuurbegraafplaats de Hoevens

Op een eeuwenoud landgoed in het Noord-Brabantse Alphen is in september 2014 Natuurbegraafplaats de Hoevens geopend waar diverse mogelijkheden worden geboden voor het begraven van een lichaam of urn op een plek die het beste bij u of uw dierbare. Door te begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn en het graf niet te onderhouden krijgt de natuur alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen. Wat blijft is een bijzondere plek waar u en uw nabestaanden in alle rust een dierbare kunnen gedenken. Zonder zorgen over onderhoud of het verlopen van een grafrecht, want alles is goed en duidelijk geregeld.

Op het landgoed zijn diverse locaties voor een afscheidsceremonie of condoleance in ontvangstgebouw ‘De Eik’, het authentieke Bakhuis of de Boskapel.

Een overzichtje van natuurbegraafplaatsen in Nederland

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Op nagenoeg alle natuurbegraafplaatsen is het ook mogelijk om as te verstrooien en of een urn te begraven.

natuurbegraafplaas

Natuurbegraafplaats Maasbree en Venlo
De natuurbegraafplaats ligt vlakbij het crematorium van Maasbree. De begraafplaats heeft twee delen, een deel in Venlo en een deel in Maasbree. Er is veel vrijheid bij het kiezen van een grafmonument. Het terrein in Venlo bestaat uit een naaldbos met hier en daar wat hoogteverschillen. Het terrein in Maasbree is gemengd bos en heeft een waterpartij. Er is geen aula, maar voor uitvaartdiensten is eventueel het naastgelegen restaurant Boszicht beschikbaar. Naast begraven is het ook mogelijk om as te verstrooien en of een urn te begraven.

natuurgraf 2

Natuurbegraafplaats Weverslo in Heide (nabij Deurne en Venray)  Een middelgrote natuurbegraafplaats met hoge bomen en varens. De takkenwallen of houtrillen zorgen ervoor dat er veel vogels en kleine dieren zijn. Alle graven hebben eeuwig grafrecht. Graven mogen gemarkeerd worden met een plaatje, een houten grafmonument niet hoger dan 60 centimeter of een herdenkboom. Bij begraafplaats Weverslo hoort ook Villa Weverslo waar ook opbaring of een dienst met ongeveer 45 personen mogelijk is.

Natuurbegraafplaats Bergerbos in Sint Odiliënberg (op de Peel)
Een grote begraafplaats in een dicht licht glooiend bos met graven die herkenbaar zijn aangegeven. De keuze voor grafmonumenten is redelijk vrij, maar er zijn wel bepaalde richtlijnen. Mensen kunnen op afgezaagde bomen bij het graf van hun naasten gaan zitten. Er is een speciale plek voor kindergraven en voor uitvaartdiensten zijn er een aula en boskapel beschikbaar. Er zijn algemene graven waarbij de beheerder de plek van het graf bepaalt. Daarnaast zijn er grafplaatsen te koop met grafrechten tussen de 20 en 100 jaar op een zelf te kiezen plek.

Overige natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaats Schoorsveld, Heeze  – Leende (Noord Brabant)

Nieuwe begraafplaats Lochem (Gelderland)
Westerwolde Assel (Gelderland)
Natuurbegraafplaats Tjoenerhof, Diepenveen (Overijssel)
Bosbegraafplaats Het Bos, Dieren (Gelderland)
Natuurbegraafplaats Witteveen (Drenthe)
Ten Boer (Groningen)
Begraafpark Zorgvlied/’t Varenveld, Amstelveen (Noord-Holland)
Natuurbegraafplaats Reiderwolde, Winschoten, (Groningen)
Natuurbegraafplaats Den en Rust, Bilthoven (Utrecht)
Natuurbegraafplaats Heidepol, Arnhem/Ede (Gelderland)
Natuurbegraafplaats Hillig Meer, Eext (Drenthe)