Martha van Hedel en Dyonne Mutsaers beschikken over een karakteristiek Afscheidshuis op landgoed Coudewater. Het terrein van Coudewater in Rosmalen ademt de sfeer van een voornaam landgoed: strak gemaaide gazons, oude eiken- en beukenlanen met monumentale bomen, statige villa’s, een ingetogen kapel, een monumentaal hoofdgebouw en hier een daar een kunstwerk. Het Afscheidshuis, gebouwd in 1951, is ingericht voor de bewaring van het lichaam van een overledene tot aan de dag de uitvaart. De bouwstijl, met een cirkelvormige binnenruimte, is gebaseerd op een oud volksgeloof, om te voorkomen dat de duivel zich kan verstoppen in hoeken.

 

_JKW9940

Nabestaanden kunnen in alle rust een bezoek brengen aan de overledene. Voor een gezamenlijke avondwake of afscheidsceremonie in besloten kring is er voldoende ruimte voor in totaal ca. 30 mensen. Het Afscheidshuis staat geheel tot uw persoonlijke beschikking.

 

 

Bezoek

Het is niet mogelijk om zomaar binnen te lopen in het Afscheidshuis. Voor bezoeken worden in goed overleg afspraken gemaakt. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een avondwake of plechtigheid te organiseren in het Afscheidshuis om familie, vrienden en bekenden in de gelegenheid te stellen om de laatste eer te bewijzen aan de overledene.

_JKW9922

Afscheidsceremonie

Volgens eeuwenoude traditie komt de familie de avond vóór de uitvaart samen rondom de baar van de dierbare om samen te waken en te bidden. Tijdens de avondwake of afscheidsceremonie staat de gedachtenis aan de overledene centraal en er is ruimte voor teksten en muziek. Meerdere sprekers kunnen iets zeggen over de overledene. Uiteraard is dit geen verplichting.

Tegenwoordig kiest men er steeds vaker voor om de laatste avond te reserveren voor afscheid in besloten kring en een andere avond te kiezen voor openbare afscheidsneming. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om daarbij niet aanwezig te zijn. In dat geval zal Martha optreden als gastvrouw. 

Eeuwenoud landgoed

coudenhoven1Coudewater is ontstaan in 1434 als een dubbelconvent van de orde van Sint Birgitta. Een klooster voor de paters en broeders en een klooster voor de nonnen. Het huidige “Oude Hoofdgebouw”, het zusterklooster, heette oorspronkelijk Maria Ad Aquas Frigidas. Dat betekent, Maria van de Koude Wateren. Al snel kreeg het convent de naam Mariënwater. Als gevolg van de beeldenstorm werd in 1629 bepaald dat de geestelijkheid moest verdwijnen uit ‘s-Hertogenbosch en ommelanden, en dat de kloosters geconfisqueerd zouden worden. Eerst vertrokken de paters naar België en in 1713 verhuisden de zusters naar Uden. Daarmee kwam een einde aan de dubbelabdij.  Vandaag de dag behoort de locatie Coudewater toe aan de GGZ Oost Brabant. Het landgoed is vrij toegankelijk.

Niet opbaren – Geen rouwbezoek

In de laatste wilsbeschikking kan iemand aangeven dat hij/zij niet wil worden opgebaard. Ook de nabestaanden kunnen aangeven geen behoefte te hebben aan opbaring. De overledene blijft dan de dagen tot de uitvaart in het Afscheidshuis. De overledene kan overigens ook thuis worden opgebaard zonder dat er rouwbezoeken plaatsvinden. De wensen van de nabestaanden worden gerespecteerd.

Afscheid nemen voorafgaand aan de plechtigheid

Een andere mogelijkheid is om rouwbezoekers de gelegenheid te geven voorafgaand aan de afscheidsdienst te nemen in overleg met de kerk of het crematorium. De kist worden dan voor enige tijd – een kwartier tot een half uur – geopend. Na het afscheid wordt de kist gesloten door nabestaanden of andere betrokkenen.

_JKW0061_JKW0047