begrafenis1

 

Al sinds het ontstaan van de mensheid worden mensen begraven. Mensen kiezen voor een begrafenis om omdat ze een vaste rustplaats willen en om nabestaanden een vaste plek te bieden om de overledene te herdenken.

 

 

 

 

Begrafenis

Het is wettelijk bepaald dat men niet binnen 36 uur na overlijden begraven mag worden
en ook niet later dan de 6e werkdag na de dag van overlijden. Zowel vervroeging als uitstel van de begrafenis kan worden aangevraagd. Dit maakt onderdeel uit van de uitvaartverzorging.

Afscheidsdienst

afscheidsdienstBegraafplaatsen hebben een kapel, aula of andere ruimte waar de afscheidsdienst kan plaatsvinden. Eventueel met een pastoor, dominee of voorganger van welke geloofsovertuiging dan ook. De invulling van de uitvaartdienst kan zelf of in samenwerking met Martha of Dyonne worden voorbereid.

Naar het graf

Vanaf de ingang van de begraafplaats trekt de stoet in processie naar het graf. Wanneer de afstand tot het graf niet te groot is kan de kist gedragen worden door zes familieleden en/of vrienden. Bij het graf zelf zijn er belangrijke rituelen waaraan de nabestaanden kunnen deelnemen. Zo kunnen nabestaanden de kist laten zakken in het graf en/of daarna aarde op de kist te scheppen. Zelf meehelpen om het graf dicht te maken is een keuze die in overleg (meestal) mogelijk is. Ter afsluiting kunnen ballonnen worden opgelaten of witte duiven worden vrijgelaten. (zie rituelen). Eventueel kan ook een (zelfgemaakt) naambordje in het graf worden gezet. In afwachting van de definitieve gedenksteen.

Begraafplaatsen

Er zijn algemene, gemeentelijke begraafplaatsen en begraafplaatsen die in handen zijn van een kerkgenootschap. Vanwege de vele geloofsovertuigingen en nationaliteiten van mensen in Nederland bestaat op veel algemene begraafplaatsen de mogelijkheid om op eigen wijze invulling te geven aan het begraven en het herdenken van de overledene. Bepaalde delen van een gemeentelijke begraafplaats kunnen toegewezen zijn aan een kerkgenootschap. Het beheer, onderhoud en de administratie blijft echter in handen van de gemeente. Op een gemeentelijke begraafplaats wordt doorgaans van maandag t/m zaterdag begraven. Op zon- en algemeen christelijke feestdagen hoeft een gemeentelijke begraafplaats geen gelegenheid tot begraven te geven.
Indien gekozen wordt voor een specifieke begraafplaats, dan dient contact opgenomen te worden met de beheerder van de begraafplaats. Begraafplaatsen kunnen nadere eisen stellen met betrekking tot toestemming, zoals het lid zijn van een kerkelijk genootschap of inwoner zijn van een gemeente.

 

Bijzondere begraafplaatsen

In Nederland is maar een beperkt aantal Islamitische begraafplaatsen, de meeste moslims worden in het buitenland begraven. In een aantal steden zijn gemeentelijke begraafplaatsen voorzien van een islamitisch gedeelte om te voorzien in de basisbehoefte van begraven.

Klik hier voor een overzicht van de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen (IBW).

Onder meer in Nuenen, bij Eindhoven, voldoet Begraafplaats Oude Lanen aan de eisen van IBW, inclusief eeuwige grafrust. De overledene wordt dan begraven op de zij en met het gezicht naar Mekka. Het graf zal nooit geruimd worden. Het zogenoemde eeuwigdurend grafrecht van Begraafplaats Oude Lanen is uniek in Noord-Brabant.

 

ibw1 ibw2

In Noord-Brabant zijn meer dan 20 Joodse begraafplaatsen. Klik hier voor een overzicht.

Natuurbegraafplaats

natuur1

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar zelf een begraafplaats gekozen kan worden. Op de natuurbegraafplaats zijn geen grafafdekkingen toegestaan. Als markering van het graf is wel een eenvoudige houten boomschijf toegestaan. Een natuurbegrafenis betekent eeuwigdurende rust in de aarde. Eén met de natuur.

Een overzichtje van natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Natuurbegraafplaats in Noord-Brabant

Natuurbegraafplaats de Hoevens

natuur_hoevens2 natuur_hoevens1

Op een eeuwenoud landgoed in het Noord-Brabantse Alphen is in september 2014 Natuurbegraafplaats de Hoevens geopend waar diverse mogelijkheden worden geboden voor het begraven van een lichaam of urn op een plek die het beste bij u of uw dierbare. Door te begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn en het graf niet te onderhouden krijgt de natuur alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen. Wat blijft is een bijzondere plek waar u en uw nabestaanden in alle rust een dierbare kunnen gedenken. Zonder zorgen over onderhoud of het verlopen van een grafrecht, want alles is goed en duidelijk geregeld.

Op het landgoed zijn diverse locaties voor een afscheidsceremonie of condoleance in ontvangstgebouw ‘De Eik’, het authentieke Bakhuis of de ‘boskapel’.

natuur_hoevens3

Soort graf, grafrechten

Er zijn twee soorten 2 soorten graven: een algemeen graf en een particulier graf. Klik hier voor informatie over grafrechten en verschillende soorten particuliere graven in de folder van LOB, de landelijke organisatie van begraafplaatsen.

Grafstenen en grafmonumenten

graf2  steen2

 

Grafsteen

Graniet, marmer, leisteen en hardsteen zijn de eerlijke materialen die de basis vormen voor het vervaardigen van grafmonumenten of gedenkstenen. Ervaring van onze klanten heeft geleerd dat de klantvriendelijkheid en service van Jos van Kasteren Natuursteen in Schijndel worden gewaardeerd.
Dit bedrijf zorgt voor vertaling van uw wensen naar een voor u passend eindprodukt. In eigen zagerij en werkplaats worden de producten op maat gemaakt. Van het eerste overleg tot en met de plaatsing op het graf wordt alles voor u geregeld. Het werkgebied van Jos van Kasteren strekt zich uit van Schijndel en Sint-Oedenrode, naar Veghel en Uden, Boxtel, Sint-Michielsgestel tot aan ‘s-Hertogenbosch.

Onderstaand een drietal grafmonumenten om een indruk te geven van de diverse producten en prijzen. In de showroom aan de Madame Curieweg 11 in Schijndel krijgt u uiteraard een beter en uitgebreider idee van de mogelijkheden.

Standaard model € 1800

Obelisk € 2600

 

Massieve onderplaten: 6 of 8 cm € 2500

Mozaïekgedenkstenen

In haar atelier in De Gruyter Fabriek in ‘s-Hertogenbosch werkt Jeanine Gerlofsma aan   gedenkstenen en urnen.

graf-mozaiek

Mozaïek gedenkstenen maakt iedere grafsteen uniek. Een mozaïek wordt uitgevoerd  in allerlei soorten materialen, zoals vorstbestendige tegels, gekleurd glas, natuursteen of keramiek.
Materiaal en kleuren worden zelf gekozen. Ook kan men zelf een ontwerp maken of een idee aanleveren. De prijs is afhankelijk van formaat, materiaal en ontwerp. Het maken van een mozaïek vergt veel tijd, maar toch kunnen de prijzen concurreren met traditionele gedenkstenen.