Kosten van de uitvaart

De kosten van een uitvaart

De totale kosten van een uitvaart zijn uiteraard afhankelijk van de wensen van de overledene en/of nabestaanden en bestaan uit:

  1. De vaste kosten van de uitvaartverzorger.
  2. De kosten van een begrafenis of crematie.
  3. De kosten voor de uitvaartkist, condoleance, bloemen, rouwkaarten en rouwadvertenties e.d. die niet behoren tot het basistarief van de uitvaartverzorging. Deze komen apart op de rekening.

Uitvaartverzorgers rekenen veelal een vast aannametarief voor de uitvaartverzorging. Volgens de Consumentenbond zijn de prijsverschillen groot en zijn de prijzen lastig te vergelijken, omdat er verschillen zijn in diensten die geleverd worden voor het vaste tarief.

Om u een duidelijk inzicht te geven in het dienstenpakket heeft Martha van Hedel drie vaste arrangementen ontwikkeld voor de uitvaartverzorging. In een duidelijk overzicht is te zien welke diensten zijn inbegrepen bij welk arrangement. Op deze manier kunt u een arrangement kiezen dat het beste past bij uw wensen, mogelijkheden en budget.

Dergelijke overzichten treft u eveneens aan voor de kosten van de begrafenis of crematie en voor de overige kosten. In een vierde schema kunt u op basis van deze informatie zelf een begroting maken voor de totale uitvaartkosten.

De meeste sobere vorm van een uitvaart zal dan uitkomen op 2500 tot 3000 euro. Volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Nederland zo’n € 7000, “maar verwacht hiervoor geen luxe. Begraven is vaak duurder dan cremeren, vooral door de grafkosten en de grafsteen.”
Met een dure uitvaartkist, veel genodigden voor een uitgebreide koffietafel, en andere extra’s loopt de rekening zonder probleem op tot 10.000 euro of meer.

Martha van Hedel laat de keus aan u. Het basisarrangement Modeste biedt u de mogelijkheid om veel zelf te doen en toch verzekerd te zijn van professionele ondersteuning. Op geen enkele wijze sturen wij aan op het maken van extra kosten. Waarom dragers inhuren als (klein)kinderen bereid zijn om deze taak met liefde en respect uit te voeren?

Klik hier voor tips voor een persoonlijke en betaalbare uitvaart.

Arrangementen uitvaartverzorging

Modeste

Een basisarrangement voor nabestaanden die graag zelf zoveel mogelijk zelf willen organiseren en uitvoeren, of die de voorkeur geven aan een bescheiden uitvaartplechtigheid. Eventueel in besloten kring.
Noblesse

Een arrangement voor nabestaanden die kiezen voor een goed verzorgde uitvaart en die zich graag verzekerd weten van professionele ondersteuning.

 

Royale

Een arrangement voor nabestaanden die kiezen voor een uitgebreide uitvaart waarbij alles tot in de puntjes geregeld wordt, zodat ze zelf geen omkijken hebben naar alle praktische zaken.
Klik hier voor een compleet overzicht van de diensten die zijn inbegrepen bij de prijs van de drie arrangementen.

Zelf doen of laten doen

Martha van Hedel heeft drie uitvaartarrangementen ontwikkeld om nabestaanden de keuze te bieden. Een groeiend aantal mensen kiest er namelijk voor om zoveel zelf te doen en actief deel te nemen aan de organisatie en invulling van de uitvaart. Zij kunnen kiezen voor het basispakket van Modeste. Anderen willen de praktische zorgen juist zoveel mogelijk uitbesteden aan een professionele uitvaartbegeleider en kiezen voor arrangement Royale. De gulden middenweg biedt arrangement Noblesse met een goed verzorgde uitvaart die nog ruimte laat voor eigen invulling.

Voor welke optie men ook kiest, de verzorging en het opbaren van de overledene, en het organiseren van de uitvaart behoren tot de kerntaken van de uitvaartverzorger. Uiteraard is het mogelijk om hierin betrokken te worden of te assisteren. Alles gebeurt in overleg met de opdrachtgever en/of een contactpersoon namens de nabestaanden.

Een uitvaart blijft maatwerk. De arrangementen dienen als uitgangspunt, maar zijn niet in steen gebeiteld. Extra wensen en opties zijn altijd bespreekbaar.

Begrafenis of crematie?

De kosten van een begrafenis of crematie zijn afhankelijk van persoonlijke wensen, de tarieven van een begraafplaats of de voorzieningen van het crematorium waarvan men gebruik wenst te maken. Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie vanwege de bijkomende kosten zoals grafrechten en grafsteen.

Een crematorium biedt ook meerdere mogelijkheden die variëren van een crematie met gebruik van de aula voor de afscheidsdienst tot een crematie met uitgeleide door maximaal 10 nabestaanden tot een crematie zonder uitgeleide door nabestaanden. Het komt namelijk ook voor dat de afscheidsbijeenkomst op een andere locatie wordt georganiseerd, waarna de overledene wordt uitgezwaaid en – al of niet begeleid door enkele naasten – naar het crematorium vertrekt.

Klik hier voor een indicatie van de kosten.

Uitvaartkist, bloemen, extra wensen

Persoonlijke smaak is zeer bepalend voor het totale kostenplaatje. De prijs van een uitvaartkisten varieert van 350 tot 3000 euro, om een voorbeeld te noemen. Ook de kosten voor bloemwerk, rouwvervoer en rouwdrukwerk zijn afhankelijk van persoonlijke wensen. Deze kosten worden om die reden apart in rekening gebracht.

Klik hier voor een globale kostenindicatie van de persoonlijke zaken.

Op deze website vindt u in de gids voor inspiratie en informatie per rubriek een overzicht van de prijzen en mogelijkheden

Uiteraard zijn we u graag van dienst bij de verdere uitvoering. Dit doen wij altijd op basis van een duidelijke offerte vooraf.

Het staat u vrij om veel zelf te regelen en/of te bestellen. Het is daarbij wel belangrijk om alles goed af te stemmen om organisatorische problemen te voorkomen. De begeleiding van de uitvaart behoort bij de vaste taken van uitvaartverzorgingsarrangementen Noblesse en Royale om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is. Er is namelijk maar één kans om het goed te doen.

Eindbedrag

Om te komen tot een globaal overzicht van de uitvaartkosten kunt u gebruikmaken van een tabel waarin de kosten van het uitvaartarrangement en bijkomende kosten zijn verwerkt.

Klik hier