Uitvaartfotografie

Soms komt de dood zo plotseling dat nabestaanden het gevoel hebben dat de uitvaart in een roes voorbijgaat. Dan kan het troostrijk zijn later nog eens terug te kunnen kijken in een fotoalbum. De vrouw van een man die slachtoffer werd van een verkeersongeluk is achteraf blij dat haar familie een uitvaartfotograaf had geregeld. De dag zelf maakte ze niet bewust mee. Pas op de foto’s heeft ze kunnen zien wie er allemaal waren. Het fotoalbum is heel belangrijk voor haar. Ze bekijkt het elke dag, omdat het haar helpt om de realiteit te accepteren.’

Onopvallend

Niet elke fotograaf is een uitvaartfotograaf. Een professionele uitvaartfotograaf werkt met zijn hart en heeft de techniek in zijn vingers. Om flitslicht te vermijden is de fotograaf voorzien van de juiste lenzen. Een uitvaartfotograaf werkt onopvallend, respectvol en discreet. Zonder de ceremonie te verstoren. Voorafgaand aan de afscheidsdienst wordt het draaiboek doorgenomen, zodat de fotograaf weet wat de belangrijke momenten zijn. Vaak zijn dat het sluiten van de kist, het naar binnen dragen van de kist, momenten van troost, de sprekers, het aansteken van de kaarsen. Een goede fotograaf let ook op details zoals een kindertekening op de kist van oma, de bloemen, een paar handen die elkaar tot troost zijn.

uitvaartfotografie 2

Ook kan het van belang zijn om de genodigden tijdens de koffietafel of condoleance bijeenkomst in beeld te brengen. Nabestaanden die nog te zeer in beslag worden genomen door hun emoties hebben vaak geen idee wie ze allemaal de hand hebben geschud.  Dat zien ze dan achteraf op de foto’s.

Album en dvd

Een album of een dvd met honderden foto’s helpen de nabestaanden bij de verwerking van hun verdriet. Voor mensen die om welke reden dan ook niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart kan een uitvaartreportage later belangrijk zijn.

Nabestaanden hebben de keuze uit een reportage van de hele dag (thuis, het afscheid, kerk, crematorium of begraafplaats) of een gedeelte hiervan. De foto’s kunnen worden verwerkt in een handgemaakt fotoalbum en/of in een digitaal fotoalbum. Afhankelijk van de wensen wordt een prijs afgesproken.

uitvaartfotografie 1

 

Vraag Martha van Hedel om nadere informatie over uitvaartfotografie. Zij kan u in contact brengen met verschillende uitvaartfotografen.

De kosten van een uitvaart fotograaf liggen meestal iets hoger dan voor bijvoorbeeld studiofotografie omdat er langer gewacht moet worden en omdat het zoeken naar de juiste foto meer tijd kost.

Vraag een uitvaartfotograaf altijd naar zijn/haar en portfolio, zodat u vooraf een goede impressie krijgt van werkwijze en stijl van de fotograaf.

Neem het programma  van de dag van de uitvaart door met de fotograaf en maak uw wensen duidelijk kenbaar.

Vraag naar de kosten voor het nabestellen van foto’s, de manier van afleveren (fotoalbum en/of dvd), kosten voor nabewerking en eventuele reiskosten.

 Foto-onderschrift:

Beide foto’s zijn zorgvuldig geselecteerd. Er is bewust gekozen voor afbeeldingen zonder mensen uit respect voor hun privacy.